זקני השבט - מרכז רב מקצועי לגיל הזיקנה

השילוש הקדוש של עולם הבריאות: פעילות גופנית, תזונה נכונה והימנעות מעישון

פורסם בתאריך: 30/04/2023
מאת: שמוליק גבעון

בנות ובני גיל הזהב.

עמיתות ועמיתים יקרים.

תנו רבותינו: על שלושה דברים העולם עומד:  תורה, עבודה (עבודת כפיים, כדי להסיר ספק…) וגמילות חסדים.

על שלושה דברים עומד עולם הבריאות:  פעילות גופנית, תזונה נכונה והימנעות מעישון.

אינספור מחקרים מוכיחים את החשיבות והתועלת של פעילות גופנית לשמירה ושיפור הבריאות, הן הגופנית (מה שנשמע ברור ומובן מאליו) אבל גם הנפשית.

מה שיפה בפעילות הגופנית שהיא לא מצריכה שום השקעה – לא כספית ולא אחרת – פשוט לקום וללכת. אבל אם ללכת, כדאי להגיע למהירות הליכה שגם מעלה את הדופק, והיום יש הרבה תוכנות שניתן להתקין בטלפונים הסלולריים, ושעונים חכמים שמודדים הן את הדופק והן את מרחק ההליכה. כדאי להגיע לפחות ל 30 דקות הליכה ביום ואם כבר, אז כדאי לשאת בידיים משקולות לא כבדות, משהו כמו 3 ק"ג, כדי לשפר את התועלת שאנחנו מפיקים מההליכה. גם מי שלא הלכה או הלך בעבר, לא מאוחר להתחיל בהדרגה ולהגיע לכושר עם הזמן. עד כמה ניתן להתאמץ? זה מאד אישי, בהתאם למצב הגופני והבריאותי של כל אחת ואחד, בהתייעצות עם רופא/ת המשפחה. וכל המרבה, הריהו משובח. בגילנו המתקדם יש כבר מספר חברים שמתקשים בהליכה רגילה, בגלל שחיקה של מפרקים או סיבות אחרות. גם לכך יש פתרונות: ראשית, ניתן לרכוב על אופניים, מה שמפחית את העומס מהברכיים. יש גם אופניים שמניעים בזרועות ולא ברגליים, ויש כמובן גם אופניים שאפשר להציב מול הטלוויזיה ולרכוב תוך כדי צפיה בסרט או בתוכנית כלשהי. לחלופין, ניתן לשחות בבריכה, כולל בימי החורף הקרים, ויש בכל מקום בריכות מחוממות בטווח נסיעה קרוב. בכל מקרה, מדובר בפעילות אירובית שמעלה את הדופק וצריכת החמצן.

לגבי תזונה נכונה: בגילנו המתקדם כולנו סובלים באופן טבעי מפירוק של השרירים, תהליך שנקרא בשפה הרפואית סרקופניה. לא קשה לנחש שפעילות גופנית סדירה בולמת את ההידרדרות הזאת, אבל המרכיב של תזונה עתירת חלבון חיוני במקביל. כדי למזער את תהליך האובדן של מסת השריר, חשוב לצרוך חלבונים בתזונה, במקביל לפעילות גופנית של עבודת כוח לבניית מסת שריר. מדובר בתרגילים שכל אחד יכול לבצע בבית באמצעות עזרים פשוטים, אפילו עם בקבוק מים גדול. רוב ארגוני התזונה ממליצים על צריכת חלבון יומית צנועה למדי: 0.8 גרם חלבון לכל ק"ג של משקל גוף. לדוגמה, גבר ששוקל 75 ק"ג, זקוק ל-60 גרם חלבון לפחות. כמות קטנה כזו עשויה להספיק כדי למנוע מחסור בחלבון, אבל מחקרים מראים שזה רחוק מלהספיק כדי להבטיח בריאות טובה. כמות החלבון הנכונה עבור כל אדם תלויה בגורמים רבים: רמת פעילות, גיל, מסת שריר, מחלות רקע ומצב בריאותי. כמות גדולה מאוד של חלבון בארוחה יכולה להשפיע גם על רמת הסוכר בדם לאורך מספר שעות. לא אכנס כאן לפירוט נוסף כי אפשר בקלות למצוא אותו באינטרנט אבל מדובר בד"כ על 30 גרם חלבון בכל ארוחה ביום, ממקורות שונים.

לגבי עישון:  ביאליק, משוררנו הלאומי, הגדיר לפני 100 שנים את הסיגריה כך: "מקל קש, עם אש בקצה אחד וטיפש בקצה השני". ודי לחכם ברמיזה. אין נזק שהעישון לא גורם, החל מסרטן מיתרי, הקול, סרטן הוושט, סרטן שלפוחית השתן (אכן כן) וכמובן – סרטן הריאות. פרט לכך הוא מהווה סיבה עיקרית למחלת ריאות חסימתית כרונית, בין שאר הצרות שהוא גורם. אף פעם לא מאוחר להפסיק. אמנם, הפסקה עד גיל 35 מורידה בהדרגה את רמת הסיכון לחלות בצרות האלה לרמת הסיכון הבסיסית של אנשים שאינם מעשנים. אבל גם הפסקה בכל גיל מפחיתה את הסיכון, אם כי לא לרמה הבסיסית. שלא לדבר על הנזק הסביבתי שהעישון גורם, על העישון הפסיבי של הסובבים ועל העלות הלא מבוטלת של המנהג הפסול הזה.

יש במוח מרכז שמכור לניקוטין, ונשאר מכור לנצח. גם אדם שהפסיק לעשן 10 שנים ופתאום יעשן סיגריה אחת, יתמכר מחדש כאילו לא הפסיק מעולם. יש כיום שיטות שונות להפסקת עישון, כולל סדנאות בהדרכת מומחים בנושא ותרופות, כמו ניקוטין בצורות שונות – מדבקות, מסטיקים ועוד, שעוזרים להיגמל. אף פעם לא מאוחר מדי.

ולסיום, כמה נושאים נוספים שכדאי לדעת:

יש ויכוח בספרות הרפואית לגבי צריכת אלכוהול. נהוג לחשוב ששתיית כוס יין אדום יפה לבריאות, אבל כאמור: מחקרים אחרונים לא תומכים בכך. למשל, מחקר שפורסם באוגוסט 2022 מצא ששתיית אלכוהול, אפילו מעטה, מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד, למשל, והעליה בסיכון מקבילה לכמות האלכוהול ששותים.

קשרים חברתיים חיוניים לבריאות הגוף והנפש. רבים מבני ובנות גיל הזהב מאבדים את הקרובים להם עם השנים ומנתקים קשרים חברתיים, מה שגורם לבדידות ודיכאון, שמקצרים את החיים. חשוב שנשקיע בקשירת ושמירת קשרים חברתיים כדי להימנע מההשפעה השלילית של הבדידות, ויש הרבה אפשרויות ופעילויות שניתן להיעזר בהן כדי לפגוש אנשים ולפתח ולשמר קשרי ידידות.

המצווה החשובה ביותר ביהדות היא "ונשמרתם מאד לנפשותיכם". אז בואו כולנו נקפיד על המצווה הזאת כדי להאריך שנים וליהנות מבריאות טובה.

לבריאות ולאריכות ימים!

 

ד"ר גבעון הוא מומחה ברפואת המשפחה ובריאות הציבור

 

אהבתם? שתפו

מאמרים נוספים
19/02/2025
טבח השבעה באוקטובר, והמלחמה המתמשכת בעקבותיו שעדיין לא נראה סופה, משפיעים על כלל קבוצות האוכלוסיה בישראל: על תינוקות שנשבו, ולא במובן המילולי ...
22/01/2023
יעל (שם בדוי) היא בת מסורה ואוהבת את אמה. היא גם מוטרדת מרמת השמיעה של אמה ויכולת התקשורת איתה. למרות שלאמה יש זוג מכשירי שמיעה יקרים וחדשים, ...
17/08/2023
מה בין אהבה לכאב? כאב. כולנו מכירים אותו. מציק, מפריע, מגביל. הוא יכול להיהפך למרכזי בתשומת ליבנו, גורר ריכוז עצמי, בגוף, ואף להסתגרות ובדידות...
19/02/2023
כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי, ישנם מספר תהליכיים המשפיעים גם על העין ויכולים להשפיע על הראיה בגיל המבוגר, ולפגוע בטיב הראיה ובאיכותה. בסביבות גי...

צוות זקני השבט, מציעים לסייע מרחוק, ללא עלות, לכל אדם זקן או לבני/בנות משפחה שמטפלים באדם זקן מאיזורי העימות. זאת, בהתאם לכללים האתיים והמקצועיים של כל אחד מאיתנו, והפניות שלנו.