בהמשך למאמר הקודם בנושא, רשות שוק ההון פרסמה חוזר הקובע כי החל מה – 1.1.2024 יורעו התנאים בביטוח הסיעודי הקבוצתי של קופות החולים, כאשר המשמעות העיקרית מבחינת בני הגיל השלישי היא הפחתה של גמלת הסיעוד החודשית לאדם סיעודי השוהה בביתו מכ – 6,200 ₪ לכ – 5,000 ₪. מדובר על הפסד מצטבר של כ – 72,000 ₪ לאדם סיעודי שינצל את מלוא תקופות הזכאות לגמלת סיעוד מביטוח סיעודי זה (5 שנים) (למבוטח שהצטרף עד לגיל 49).
הוראה זו של רשות שוק ההון באה, כפי שפורט במאמר הקודם, בעקבות חשש שהרזרבות הכספיות של הביטוחים הסיעודיים של קופות החולים לא יספיקו, לאור הגידול החד במספר התביעות לאורך השנים והצפי להמשך הגידול גם בשנים הבאות. הבעיה היא חמורה במיוחד לאור העובדה שהצפי לגידול באוכלוסיית בני הגיל השלישי שמעל גיל 75 הוא של 20-30 אלף איש בשנה עד שנת 2040, וכאשר אחוז הסיעודיים מביניהם צפוי להיות כ – 33%-50%.
בניסיון למצוא פתרון לסוגיה זו (שמשמעותה פגיעה במיליוני המבוטחים בביטוחים אלו) מתקיימים דיונים ברשות ההון ובמשרד האוצר. במקביל פורסם קול קורא על מנת לקבל תגובות מהציבור, וכן התקיים דיון ראשון בוועדה לביקורת המדינה. ההסכמים הקיימים של קופות החולים עם חברות הביטוח יהיו בתוקף עד לתאריך 31.12.2024, ובמהלך תקופה זו יתקיים מו"מ על מנת לגבש את התנאים החדשים. האפשרויות שעומדות על הפרק הן, בין היתר, הקטנת התגמול הסיעודי החודשי, העלאת גובה הפרמיה החודשית, הארכת התקופה שבין תחילת המצב הסיעודי למועד קבלת התגמול הסיעודי החודשי ("תקופת ההמתנה"), השתתפות/גיבוי של המדינה באופן כלשהו בביטוח הסיעודי, העברת הביטוח הסיעודי לאחריות של המוסד לביטוח לאומי ("ביטוח סיעודי ממלכתי"), שילוב בין כמה מהאפשרויות שהוצגו להלן, וגם האפשרות של ביטול הביטוחים הסיעודיים של קופות החולים היא לא בלתי נמנעת.
לסיכום, נראה שלא יהיה מנוס מהרעה ממשית של תנאי הביטוח הסיעודי למבוטחי פוליסות הסיעוד של קופת חולים. מה יהיו התנאים של ביטוחים אלו ב – 1.1.2025? נמשיך לעקוב ולעדכן.